Lorena Săroiu: Interviu – Mituri și realități în nutriție

  • 0
  • 211

Lorena Săroiu: Interviu – Mituri și realități în nutriție

Mituri și realități în nutriție

Lorena Săroiu este tehnician nutriționist, consilier în nutriție, psihonutriție & lifestyle și creator de conținut în mediul online. Scopul ei este de a ajuta oamenii să iubească din nou mâncarea prin educație nutrițională, teorie explicată pe înțelesul lor, îndrumare și ghidare blândă, inspirație și motivație zilnică. Nu este adepta restricțiilor sau a abordărilor extreme și crede că un stil de viață sănătos necesită echilibru pe toate planurile: fizic, mental și emoțional. Interviul integral se poate citi mai jos.

beautybeat ,beauty ,beat ,Lorena Saroiu ,nutrite, lifestyle, mancare ,pshionutritionist

Cum pot obiceiurile alimentare să influențeze sănătatea mentală? Există alimente care pot contribui
la îmbunătățirea stării de spirit?

Lorena Săroiu:- Fie că ne dorim sau nu, nu există un aliment “minune” care să rezolve o anumită problemă. Este adevărat că există nutrienți cu un impact major asupra sănătății mentale, dar sugestia mea este să privim imaginea completă a alimentației noastre și obiceiurilor zilnice. Ne hrănim corpul suficient de nutritiv în funcție de nevoile noastre? Reușim să ne bucurăm de plăcerea sufletului fără sentimente de vinovăție și frustrare? Ne hidratăm corespunzător în fiecare zi? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ar trebui să ni le punem atunci când căutăm o legătură între starea noastră de spirit și obiceiurile alimentare.

Este esențial să menționăm aici că sistemul nostru digestiv și creierul sunt strâns legate, motiv pentru care o dietă sănătoasă și echilibrată nu ajută doar corpul, ci și mintea. Studiile arată că alimentele bogate în vitamine din grupul B, vitamina E, colina, acizii grași esențiali Omega 3, minerale și antioxidanți pot îmbunătăți memoria, concentrarea și sănătatea generală a creierului. Pe înțelesul tuturor, este important să includem în dieta noastră: pește gras și fructe de mare, fructe de pădure, broccoli, semințe de dovleac, ciocolată neagră, nuci, condimente, fructe și legume (ardei gras, kiwi, portocale, roșii, căpșuni), ouă, alimente fermentate, frunze verzi, cereale integrale, pseudocereale, carne slabă (atât albă, cât și roșie), ficat și organe, ceai și cafea.

Lista este lungă, deoarece o dietă sănătoasă și nutritivă înseamnă o dietă DIVERSIFICATĂ.

 

Există tendințe sau mituri despre alimentație pe care ați dori să le clarificați sau să le demontați?

Lorena Săroiu:- Există.. mult prea multe, din păcate. Miturile și informația greșită se răspândesc mai repede ca vântul,însă ține doar de noi să oprim asta. Scopul meu în mediul online, atât pe Instagram, cât și pe TikTok, a fost mereu să demontez cât mai multe mituri din acest domeniu și să îi ajut pe oameni să scape de frica de mâncare. Le recomand celor care citesc acest articol să investească timp și să urmărească toate informațiile și materialele oferite acolo. Putem să mâncăm carne cu cartofi la aceeași masă, putem să combinăm mai multe surse de proteine la aceeași masă, apa cu lămâie nu slăbește, nu ai nevoie să ții post intermitent dacă vrei să slabești, nu trebuie să ții cure de detox cu sucuri, lămâia în cafea nu arde grăsimea, este normal să ne crească glicemia după masa, putem mânca fructe după masa și da, putem mânca după ora 18:00 seara.. Astea sunt doar câteva din lucrurile pe care mi-aș dori ca oamenii să le înțeleagă și să le considere normale. Pentru a înțelege exact ce se întâmplă cu mâncarea în corpul nostru și pentru a nu mai pica în capcanele tuturor “specialiștilor” și “vânzătorilor de vise” avem nevoie de educație nutrițională, nu de știri senzaționale și dieta minune.

Educația nutrițională o putem face pe cont propriu (mare atenție de unde vă luați informația) sau cu ajutorul unui specialist. Eu am creat împreună cu colega și prietena mea, Nadia Eperjessy, ghidul de nutriție “Minciunile din farfurie” – un ghid nu doar cu teorie, ci cu teorie explicată pe înțelesul oamenilor, sfaturi practice și recomandări, idei de mese ușoare și nutritive. Este un ghid care îi poate ajuta pe oameni să scape de frica de mâncare, să devina propriul lor nutriționist și să nu mai creadă în toate miturile din acest domeniu.

 

Care sunt cele mai bune strategii alimentare pentru gestionarea tulburărilor de somn și a oboselii
cronice?

Lorena Săroiu:- În primul rând este important să găsim CAUZA tulburărilor de somn și a oboselii cronice. Atât timp cât acestea nu sunt conștientizate și rezolvate, alimentația pe cont propriu nu va reuși să schimbe prea multe lucruri. Ce putem face totuși când vine vorba despre strategii alimentare?

Organizarea meselor: Cina ar trebui luată cu 3-4 ore înainte de somn și ar fi ideal să fie ușoară.

Meal prep: Atunci când suntem obosiți și epuizați, este greu să facem alegeri alimentare potrivite. Dacă avem la îndemână alimente sau mâncăruri deja pregătite, va deveni mai ușor.

Consum suficient de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși: Pentru cei care nu înțeleg exact ce înseamnă acești termeni, am doar două cuvinte: educație nutrițională.

Consum redus de zahăr procesat, fast food și alimente hiper-procesate: Acestea sunt sărace în nutrienți, dar bogate în calorii (sărace în nutrienți, dar bogate în calorii)

beautybeat ,beauty ,beat ,Lorena Saroiu ,nutrite, lifestyle, mancare ,pshionutritionist

Cum influențează stresul emoțional asupra obiceiurilor alimentare și a metabolismului?

Lorena Săroiu:- Stresul, lipsa somnului și oboseala pot împiedica realizarea oricărui obiectiv. Indiferent dacă discutăm despre pierderea în greutate sau adoptarea unor obiceiuri sănătoase, atunci când nu suntem bine emoțional, este dificil să facem alegeri potrivite pentru noi și corpul nostru. Consumul excesiv de dulciuri, calorii și alimente ultra procesate, împreună cu alegerile alimentare nepotrivite și lipsa unui program de mese, sunt consecințe ale neglijării priorității de a avea grijă de noi.

Nu consider că sfatul simplu “nu te mai stresa” poate ajuta prea mult pe cineva. Totuși, ceea ce le spun mereu oamenilor din jurul meu și celor cu care lucrez 1:1 este să fie mai blânzi cu ei înșiși. Acesta este un prim pas. Fiți mai blânzi cu voi, încercați să găsiți modalități de a gestiona mai bine stresul din viața voastră și să vă prioritizați odihna. Cereți ajutorul, deoarece nu trebuie să treceți prin aceste momente singuri și nu este o rușine să acceptați ajutorul, chiar și atunci când credeți că știți deja toată “teoria”.

 

Cum sa evităm excesul de carbohidrați pentru o dietă sănătoasă?

Lorena Săroiu:- Concentrați-vă pe ceea ce puteți să includeți, nu pe ceea ce (credeți că) ar trebui să excludeți. Carbohidrații nu sunt problema în sine, ci excesul de carbohidrați și consumul insuficient de proteine și grăsimi sănătoase. Îmbrăcați carbohidrații cu surse de proteine, grăsimi și fibre pentru a obține o farfurie echilibrată, bogată în nutrienți și care asigură sațietate pe termen lung.

 

Pofta de dulce și mâncatul emoțional reprezintă două provocări semnificative în procesul de
pierdere în greutate. Ce strategii sau soluții considerați eficiente pentru a controla aceste obiceiuri și a
încuraja un stil de viață sănătos?

Lorena Săroiu:- Oricât de plictisitor ar părea, mi se pare esențial să treceți printr-un proces de educație nutrițională. Învățați ce se întâmplă cu mâncarea în corpul vostru, ce sunt macro și microcurenții, care e treaba cu caloriile, cu proteinele, cum funcționează sistemul digestiv, cum arată o farfurie echilibrată, cum poți îmbrăca carbohidrații goi, de ce este important să adopți o dietă care ți se potrivește ȚIE.

Renunțați la dietele restrictive și la mentalitatea de “totul sau nimic”, încercați să înțelegeți că nu există alimente “permise și interzise” și că dietele minune, suplimentele miraculoase și știrile senzaționale fac parte din cultura toxică a dietelor care va ține în acest cerc vicios și care contribuie la mâncatul emoțional, binge eating-ul sau alte tulburări de comportament alimentar.

Mâncarea este o bucurie, nu un dușman de care să ne fie teamă. Este normal să avem perioade în care controlam mai greu poftele, este normal să avem perioade în care mâncăm mai mult decât de obicei, însă ceea ce contează cu adevărat (și face diferența între un stil de viață echilibrat și unul haotic) este ceea ce facem după aceste perioade. Țineți minte: ceea ce facem 80% din timp contează, nu excepțiile.

Sănătatea nu înseamnă perfecțiune, iar o alimentație echilibrată este o alimentație prin care îți hrănești suficient de bine corpul, în timp ce îți bucuri și sufletul.

 

Câte mese ar trebui să avem pe zi pentru a menține o alimentație sănătoasă și echilibrată?

Lorena Săroiu:- Nu există un număr de mese potrivit pentru toată lumea. Fiecare persoană este diferită, are un program diferit, are nevoi diferite, atât din punct de vedere fizic cât și emoțional. Este important să găsim un program care ni se potrivește și să ne ținem de el. Putem avea 3 mese și o gustare, 3 mese și două gustări, 3 mese fără nici o gustare, 2 mese și 2 gustări, 2 mese și o gustare – important este să ne ținem de programul nostru și să ne asigurăm că îi oferim corpului toți nutrienții de care are nevoie în acele mese.

beautybeat ,beauty ,beat ,Lorena Saroiu ,nutrite, lifestyle, mancare ,pshionutritionist

Cum puteți ajuta pe cineva să mențină un echilibru nutrițional adecvat atunci când adoptă un stil de
viață vegetarian sau vegan?

Lorena Săroiu:- Atunci când cineva adoptă un stil de viață vegan, este esențial să ia în considerare colaborarea cu un specialist, chiar și pentru o singură ședință de educație nutrițională. Dieta vegetariană este mai diversificată, ușor de ținut (mai ales dacă vorbim despre lacto-ovo-vegetarian) și include nutrienți esențiali, însă dieta vegană este o dietă extremă. Poate fi sănătoasă? Cu siguranță, însă poate fi și periculoasă. E nevoie de multă planificare și de cunoștințe suficiente. Atunci când renunțăm la toate alimentele de origine animală, există riscul să apară o mulțime de deficiențe și carențe nutriționale. Personal, nu recomand dieta vegană copiilor și adolescenților, femeilor gravide, femeilor care alăptează, femeilor cu dereglări hormonale sau femeilor care își doresc un copil în viitorul apropiat.

 

Care este rolul hidratării într-o dietă sănătoasă și cum poate cineva să-și asigure o hidratare
adecvată?

Lorena Săroiu:- Hidratarea corectă și suficientă este extrem de importantă atunci când vorbim despre un stil de viață sănătos și o dietă corectă. Să nu uităm că aproximativ 60% din corpul uman este format din apă. Ce înseamnă suficient? Contrar opiniei poporului, suficient nu înseamnă 2L pentru toată lumea. Formula ideală atunci când vorbim despre o hidratare optimă este: 35-40 ml x kg corp. Atunci când este mai cald afară, atunci când ne mișcăm mult și transpirăm mult, ideal ar fi să tindem spre limita superioară (40 ml per kg corp). Asta înseamnă că o persoană de 70 kg ar trebui să consume între 2.5l și 2.8l de lichide (apă, ceai, lapte, ciorbe, supe, legume și fructe cu un conținut crescut de apă) zilnic.

beautybeat ,beauty ,beat ,Lorena Saroiu ,nutrite, lifestyle, mancare ,pshionutritionist

Cum se desfășoară o ședință de nutriție personalizată?

Lorena Săroiu:- O ședință de consiliere nutrițională personalizată durează 50 de minute și se desfășoară în mediul online (WhatsApp, Zoom sau Google Meet). Ofer consiliere în materie de:

  • -Pierdere sau creștere în greutate, stagnare, menținere
  • -Alimentația în sport
  • -Alimentația gravidelor, alimentația după sarcină
  • -Adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat
  • -Alimentația pentru fertilitate
  • -Îmbunătățirea relației cu mâncarea
  • -Alimentația vegană/vegetariană
  • -Gestionarea poftelor, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea stării de spirit și a stării de sănătate
  • -Strategii pentru controlul apetitului, sfaturi de cumpărături, echilibrarea farfuriei, rețete gustoase

Prima ședință este cea de cunoaștere. Este ședința în care se creează relația între mine, ca om și specialist, și persoana din fața mea. Nu îmi place să folosesc termeni precum anamneza sau evaluare nutrițională, ci mai degrabă “vreau să aflu povestea vieții tale” și “ce te-a făcut să apelezi la mine”. Stabilim împreună strategia, abordăm discuțiile teoretice de care este nevoie, spulberăm mituri dacă este cazul și pornim ușor la drum.

Ce vă motivează cel mai mult ca și pshionutriționist?

Lorena Săroiu:- Motivația mea zilnică vine din reușitele oamenilor… însă nu doar reușitele de genul “am slăbit 5 kg”, ci reușitele de genul “am ieșit cu familia în oraș și nu mi-a fost frică” sau “am reușit să mănânc doar 3 cubulețe de ciocolată pentru că atât am avut nevoie”. Iubesc să ajut oamenii să iubească din nou mâncarea, să scape de frica de mâncare și să ducă o viață liniștită. O relație sănătoasă cu mâncarea este, din punctul meu de vedere, esențială pentru o viață echilibrată, iar un specialist în nutriție nu ar trebui doar să ajute oamenii să slăbească, ci să îi ajute să își îmbunătățească calitatea vieții.

Lorena Săroiu demontează miturile despre alimentație, inspirând o relație sănătoasă cu mâncarea. Interviul oferă ghidare pentru un stil de viață echilibrat, promovând educația nutritională. Lorena devine mentorul autentic al celor ce caută să trăiască sănătos și cu bucurie.

Vă recomandăm să o urmăriți pe Lorena Săroiu pe rețelele de socializare pentru a profita de sfaturile și inspirația ei în călătoria dvs. spre un stil de viață sănătos.

Instagam: nutritionist.lorena

Threads: nutritionist.lorena

TikTok: nutritionist.lorena

Facebook: NutritionistLorenaSaroiu

Site: nutritionistlorena.com

Ebook: nutritionistlorena.com

Mail : saroiulorena@gmail.com

Interviu cu Laura Junc : Trainer si Make-up Artist National Sephora
Prev Post Interviu cu Laura Junc : Trainer si Make-up Artist National Sephora
Marina Ciobanu : Interviu despre machiajul ca artă a frumuseții naturale
Next Post Marina Ciobanu : Interviu despre machiajul ca artă a frumuseții naturale

Leave a Comment:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *