Saloanele de înfrumusețare în criză : Antreprenorii din înfrumusețare se luptă cu noile reguli
În lumina noilor norme impuse de Ministerul Sănătății pentru saloanele de înfrumusețare, se conturează un viitor dificil pentru aceste afaceri.
Reglementările stricte și cerințele riguroase par să fie o sentință pentru saloanele mici, iar mulți antreprenori se confruntă acum cu un viitor incert.
Majoritatea acestor afaceri, amenințate cu închiderea în următoarele luni, se găsesc în mediul rural și în orașele mici, regiuni care au beneficiat în trecut de finanțări din fonduri europene sau guvernamentale pentru astfel de start-up-uri.
Însă, noile norme impuse de Ministerul Sănătății au luat pe mulți dintre acești antreprenori pe nepregătite, cerințele avansate și investițiile necesare fiind dincolo de posibilitățile lor financiare.
Ministerul Sănătății a actualizat recent normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare, tatuaj, piercing și implantare dermală, ceea ce a stârnit un val de nemulțumire în rândul micilor întreprinzători.
Spațiile mici în care își desfășoară activitatea aceste afaceri nu permit respectarea tuturor cerințelor impuse, de la zonele de așteptare până la echipamentele de sterilizare și depozitare.
Aceste norme prevăd, printre altele, obligativitatea unor spații distincte și dotări specifice pentru diferitele proceduri oferite de saloanele de înfrumusețare.
Însă, pentru mulți antreprenori cu spații mici, aceste cerințe par inaccesibile din punct de vedere financiar și logistic.
Reacția nu s-a lăsat mult așteptată, mulți dintre patronii acestor mici afaceri declarând că vor fi nevoiți să-și închidă activitatea.
Din cauza restricțiilor impuse, mulți dintre ei se simt nevoiți să renunțe la visul lor antreprenorial, iar unii chiar se confruntă cu pierderi financiare considerabile.
Într-o perioadă în care economia se confruntă cu provocări semnificative, închiderea acestor afaceri mici va avea consecințe grave.
Nu doar că se va accentua rata șomajului, dar se va pierde și o parte din investițiile și fondurile europene care au fost direcționate către stimularea antreprenoriatului în aceste domenii.
Astfel, este necesară o reevaluare a noilor reguli impuse de Ministerul Sănătății, ținând cont de realitățile și capacitățile financiare ale micilor întreprinzători.
În lipsa unei abordări mai echilibrate, se poate ajunge la un scenariu în care închiderea acestor afaceri mici va genera pierderi și mai mari pentru economie și pentru statul român în ansamblu.
Ghid practic pentru amenajarea unui salon de infrumusețare
[…] că există suficient loc de lucru și că stațiile sunt aranjate în mod practic și […]